Poziția Laterală de Siguranță (P.L.S.) – MANUAL DE PRIM AJUTOR S.V.A.

Poziția Laterală de Siguranță este o manevră salvatoare care este executată în momentul în care victima este în stare de inconștiență, dar sunt prezente semne vitale ce pot fi măsurate și identificate folosind manevra P.A.S.
Aplicând această manevră salvatoare, stabilizăm funcțiile vitale ale victimei, astfel îi oferim foarte multe șanse de supraviețuire, deoarece în P.L.S. corpul uman este plasat pe o parte.
În această poziție îi este favorizată circulația sanguină, funcțiile respiratorii sunt stabilizate iar, în cazul în care victima produce secreții în abundență sau vomită, acestea vor fi eliminate cu ușurință în mod automat de victimă.

Condiții de eligibilitate pentru PLS:
1. Victima să fie inconștientă;
2. Victima să respire adecvat (2-3 respirații în 10 secunde);
3. Victima să nu fie traumatizata fizic.

Executarea manevrei se face astfel:
– victima este poziționată pe spate, într-o poziție anatomică aproape perfectă, cu mâinile și picioarele aliniate  (mereu vom trage victima către noi, niciodată nu o vom împinge);
– cu mâna de pe frunte tragem de cap, iar cu cele două degete de la mâna apropiată bărbiei vom împinge capul pentru a realiza hiperextensia capului.
Pentru a verifica dacă victima este sau nu în viață, va trebui să verificăm respirația victimei, astfel, urechea noastră se va plasa deasupra nasului, obrazul deasupra gurii, iar privirea va fi orientată către stern!
Manevra se execută timp de 10 secunde.
Mâinile noastre nu vor părăsi zona în care au fost plasate pe timpul executării manevrei;
– victima inconștientă, va prezenta 2-3 respirații în cele 10 secunde;
ATENȚIE!!! DACĂ VICTIMA NU RESPIRĂ, ESTE ÎN STOP CARDIO-RESPIRATOR!
– mâna apropiată nouă, va fi plasată lângă capul victimei, într-o poziție de aproximativ 90 de grade;
– cealaltă mână va fi plasată, cu dosul palmei la obrazul victimei;
– susținem cotul victimei;
– cu cealaltă mână prindem umărul;
– apoi flexăm piciorul din partea opusă (îndepărtat) nouă, până când talpa ajunge la pământ și este în dreptul genunchiului piciorului rămas pe loc;
– dintr-o singură mișcare tragem către noi;

-în cazul în care membrele sunt suprapuse, ele vor fi poziționate una lângă alta, în așa fel încât toate membrele să fie plasate pe sol;

-capul va fi dat ușor în hiperextensie;

– gura victimei va fi deschisă pentru a favoriza expectorația;
– victima va fi ținută în această poziție, maxim 30 de minute;
– verificăm semnele vitale din două în două minute;
– așteptăm sosirea ambulanței (sunăm la 112 după ce am efectuat manevra P.A.S)

În cazul în care, suspectăm că victima nu mai respiră, o plasăm pe spate și efectuăm manevra P.A.S. pentru a ne asigura dacă suspiciunile noastre se confirmă sau nu.
După ce am efectuat manevra P.A.S. și victima respiră de trei ori în cele 10 secunde, aceasta va fi plasată în P.L.S. (Poziția Laterală de Siguranță). Dacă victima nu respiră sau respiră o singură dată, sunăm la 112, facem revenire la caz și transmitem schimbarea situației. Vom efectua manevre de resuscitare până la sosirea ambulanței.
Victima poate fi plasată în Poziția Laterală de Siguranță pe ce parte dorim noi, nu contează dacă o plasăm pe partea stângă sau partea dreaptă, desigur, cu o singură excepție și anume victimele de sex feminin care prezintă semne vizibile de sarcină sau cunoaștem acest detaliu, vor fi plasate în P.L.S. mereu pe partea stângă.

STRICT INTERZIS!

Nu băgați degetele Dvs. în gura victimei!
Riscați să rămâneți fără degete, deoarece, victima din starea de inconștiență își poate reveni oricând și poate suferi un atac de panică. Există riscul să se încleșteze maxilarul și să secționeze degetele Dvs.

Nu mușcați victima!
Această manevră nu ajută la reglarea tensiunii arteriale, ba chiar mai mult, vă expuneți o posibilă infecție cu boli transmisibile.

Nu încercați să îi scoateți limba din gură!
Omul nu își poate înghiți limba, astfel, victima care este plasată în P.L.S. nu are nevoie de această manevră, plus, pentru a scoate limba din gură va trebui să introduceți degetele Dvs. în gura victimei, astfel riscați să rămâneți fără degete, vedeți cazul prezentat mai sus.

Dacă victima este urmare a unui accident rutier, cădere de la înălțime, electrocutare sau alte traume fizice, nu se va folosi P.L.S.

Vă recomandăm să citiți și:

  1. Situațiile de urgență
  2. Evaluarea primară a victimei, utilizând manevra P.A.S.

 

Manual realizat de către:
– Conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe;
– As. Univ. Dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar obstetrică-ginecologie, As. Univ. U.M.F.  ”Gr. T. Popa Iași”, Departamentul Mama și Copilul disciplină obstetrică, doctor în științe medicale;
– Șef Lucrări Dr. Liviu Stafie, medic primar sănătate publică și management sanitar;
– Slt.(R) Dan Țugui – Formator prim ajutor calificat, descarcerare și altor operațiuni de salvare;
– Editor Web: Benchea Marius-Grațian, director general Serviciul Voluntar de Ambulanță

Distribuie postarea

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *